روزنامه آرمان- نوشین ایزدپناه: این روز‌ها شاهد حصول دستاورد‌های برجام در حوزه بانکی هستیم. اولین قرارداد تامین اعتبار بانکی پسابرجام ایران به ارزش یک‌میلیارد یورو روز پنجشنبه بین اوبربانک اتریش با 14 بانک ایرانی به امضا رسید. همچنین سازمان سرمایه‌گذاری و کمک‌های اقتصادی و فنی ایران و آژانس اعتبار صادرات دانمارک در زمینه همکاری‌های مالی در اجرای طرح‌های عمرانی و اقتصادی در ایران سند همکاری امضا کردند.
طی روزهای گذشته شبکه بانکی مذاکرات گسترده‌ای در رابطه با تامین مالی خارجی با بانک‌هایی از آسیا و اروپا داشت و در نتیجه آن قراردادهایی با ارقام کلان منعقد شد که قابل توجه است. گرچه مذاکرات در رابطه با توسعه روابط بانکی از سال ۱۳۹۲ به بعد و در جریان مذاکرات هسته‌ای ایران رنگ دیگری به خود گرفته و به‌طور مقدماتی آغاز شده بود، اما بعد از اجرایی شدن برجام در پایان سال ۱۳۹۴ که لغو تحریم‌های بانکی را با خود به همراه داشت، به‌طور جدی‌تری در دستور کار قرار گرفت.
بر این اساس بانک‌های زیادی از سراسر دنیا برای ایجاد روابط با بانک‌های ایرانی و بانک مرکزی وارد مذاکره شدند، هر چند که همچنان انتظارات شبکه بانکی از برجام به‌طور کامل برآورده نشده و ملاحظاتی از جمله هراس از واکنش‌های آمریکا موجب عقب نشینی برخی بانک‌های بزرگ خارجی برای برقراری ارتباط با بانک‌های ایرانی بوده است. با این حال طی مدت گذشته بانک‌هایی از سوئیس، انگلیس، ایتالیا، اتریش، ژاپن، کره‌جنوبی، قزاقستان و… مذاکرات و توافق‌هایی در زمینه‌های مختلف با بانک مرکزی و شبکه بانکی ایران داشته و در این بین روابط کارگزاری به‌طور قابل توجهی نسبت به زمان تحریم افزایش یافته است.
تفاهم ۱۵‌میلیارد یورویی با بانک توسعه چین
چندی پیش هیاتی از بانک مرکزی و به سرپرستی ولی‌ا… سیف، رئیس کل بانک مرکزی به چین سفر کردند و با بانک «توسعه» چین یادداشت تفاهمی معادل ۱۵‌میلیارد یورو با موضوع ارائه تسهیلات تامین مالی پروژه‌های عمرانی و تولیدی امضا کردند. این یادداشت تفاهم، علاوه بر تبیین چارچوب همکاری میان بانک‌های ایرانی و چینی، مبنایی برای روابط بلندمدت با بانک توسعه چین در زمینه‌های فنی، عملیاتی و آموزش نیروی انسانی خواهد بود. در این دیدار مسائل دیگری همچون تسویه پولی و استفاده از ارزهای محلی در روابط میان دو کشور نیز مورد توجه بود. در جریان سفر هیات ایرانی به چین یک قرارداد ۱۰‌میلیارد دلاری بین پنج بانک ایرانی با شرکت «سیتیک تراست» چین منعقد شد. این قرارداد به ارزهای «یوان» و «یورو» بین بانک‌های توسعه صادرات، صنعت و معدن، رفاه، پارسیان و پاسارگاد با شرکت «سیتیک تراست» چین است.
امضای قرارداد با «اوبر بانک» اتریش
قرارداد یک‌میلیارد یورویی بین ۱۴ بانک ایرانی با «اوبر بانک» اتریش با حضور معاون ارزی بانک مرکزی و رئیس کل سازمان سرمایه‌گذاری و کمک‌های اقتصادی و فنی منعقد شد. در جریان سفر معاون ارزی بانک مرکزی و هیات بانکی ایران به اتریش، قرارداد تامین مالی معادل یک‌میلیارد یورو بین بانک‌های کارآفرین، سامان، پاسارگاد، رفاه کارگران، ملت، تجارت، ملی ایران، صنعت و معدن، اقتصاد نوین، سپه، توسعه صادرات، خاورمیانه، کشاورزی و پارسیان با «اوبر بانک» اتریش امضا شد. محمد خزاعی در این مراسم تاکید کرد که این قرارداد به معنای ایجاد بدهی یک‌میلیارد یورویی در حال حاضر برای کشور نیست. «اوبر بانک» یک بانک منطقه‌ای در قلب اروپاست که در کشورهای همجوار اتریش نیز فعالیت دارد.
به موجب این قرارداد، منابع بانک اتریشی برای تامین مالی پروژه‌های عمرانی و تولیدی‌ بخش خصوصی و دولتی که مجوزهای لازم را طی مراحل قانونی در داخل کشور اخذ کرده اند، تخصیص خواهد یافت. همچنین در این سفر، معاون ارزی بانک مرکزی با مدیر موسسه بیمه صادراتی اتریش (اوکابه) و مدیران برخی از بانک‌های بزرگ این کشور دیدار و درباره گسترش روابط بانکی گفت‌وگو و رایزنی کرد.
اقتصاد ایران برای جهان جذابیت دارد
مدیر اوبربانک اتریش با تاکید بر جذابیت اقتصاد ایران برای اروپا و جهان گفت: امضای قرارداد خط اعتباری بانکی اوبربانک با ایران می‌تواند درها را برای قراردادهای مشابه با بانک‌ها و موسسات دیگر بگشاید. فرانتس گازلسبرگر گفت: امروز روز واقعا بزرگی در روابط دو کشور است، زیرا این اولین قرارداد مالی بین یک بانک اروپایی و‌جمهوری اسلامی ایران است که هر چند مذاکرات آن چندین ماه طول کشید، اما در نهایت به سرانجام خوبی برای دو طرف رسید. او افزود: این قرارداد امکان سرمایه‌گذاری و صادرات شرکت‌ها و صنایع اتریشی به‌ویژه در بخش‌های بهداشت، زیرساخت‌ها و سایر بخش‌ها را فراهم می‌کند و اگر زمانی در آینده برگردیم و به این روز نگاه کنیم، خواهیم دید که آغازگر تعمیق بیشتر روابط دو کشور بوده است.
مدیر اوبربانک افزود: اقتصاد ایران نه تنها برای اتریش و اروپا بلکه برای کل جهان بسیار جذاب است، زیرا ایران نسل جوانی دارد و از این رو فرصت‌های بزرگی وجود دارد و باید شرایط برد- برد برای ایران و شرکت‌های جهان وجود داشته باشد، اما در عین حال نباید جنبه سیاسی را هم فراموش کنیم.
دانمارکی‌ها پای همکاری با ایران آمدند

محمد خزاعی با اشاره به توانمندی‌های فنی دانمارک در حوزه‌های مختلف،‌ علاقه‌مندی بخش‌های دولتی و خصوصی ایران برای همکاری با دانمارک در بخش‌های گوناگون از قبیل مدیریت منابع آب، انرژی‌های نو، تکنولوژی‌های محیط‌زیستی و نظایر آن را اعلام کرد. در پایان این دیدار سند همکاری بین سازمان سرمایه‌گذاری کشورمان و EKF دانمارک امضا شد. ارزش این قرارداد 500 میلیون یورو است.

ارسال پاسخ

لطفا نظرتان را وارد کنید!
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید